Meet the performers: Ibelisse

Eros is gemaakt door zes ijzersterke performers en twee drummers. Ibelisse Guardia Ferragutti is de derde performer van Eros die we aan je voorstellen. Ibi en Boukje werken al samen sinds 2004. 

Ibelisse Guardia Ferraguti (42) is zangeres, performer, theatermaker, beeldend kunstenaar, muzikant, docent, dj én werkt veel vanuit sjamanistische ceremonies. Boukje en Ibelisse leerden elkaar kennen tijdens de mimeopleiding in Amsterdam. Ze werken al samen vanaf Boukjes eerste voorstellingen Klep (2004), Ruim (2005, Hoek (2006) en Zweep (2011). Het hanteren van de zweep leerden zij tijdens een verblijf in 2009/ 2010 bij Chinese monniken in boeddhistische Shaolin tempels en kloosters. Ook nam Ibelisse de rol van derwisj-danser van Boukje over toen de performance Wervel opnieuw te zien was (Universum, 2013).

In 2013 maakten Boukje en Ibelisse samen de ‘festival-hit’ Blaas, die zowel in Nederland als internationaal te zien was (Italië, Iran, Engeland, Australië). Ibelisse over het maken van Blaas:

‘It was originated by the fascination of Boukje with the enormous motion rich installations from visual artist Cocky Eek. They invited me to go to the studio with them to investigate what this, white giant blobs full of air, could mean within a theatre context. We spent hours and hours researching the material, the relations with space and the relation with the human size in it. It was an instant match! Because of many reasons: the poetry that such abstract object provides as well as the huge amount of imagery you can create with just focusing on the behavior of the blob and the air inside the blob. After that we went into a long process of creating and decision making which gave form to the final piece.’

(zie onder: campagnebeeld Blaas)

Toen Boukje een voorstelling over vrouwelijke sensualiteit wilde maken (2021), dacht zij direct aan een samenwerking met Ibelisse. Boukje: ‘Ibelisse staat op een volstrekt vanzelfsprekende, creatieve en eigen manier in contact met de magische kant van de werkelijkheid’.

Ibelisse over het maken van Eros:

“Ik ben blij om weer met Boukje de diepte in te gaan, met een thema dat ons beide diep raakt. We hebben lang voorbereid en onderzocht, de manier van werken heeft een lange adem. Daardoor durfden we meerdere dimensies te verkennen dan alleen de intellectuele. Het werken vanuit ceremonies brengt een laag waarin verbeelding, energie en materiaal zich als vanzelf aandienen op de vloer. Het heeft een kracht die voorbijgaat aan onze psychologie als mens of vrouwelijke geïntensifieerde lichamen. Het opent een eindeloze rijkdom, waarin we als theatermakers een overvloed aan mogelijkheden ontvangen om verder te kunnen componeren.”

Eros: te zien in 2022 en 2023
Bekijk de speeldata.

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email