Prikkelverwerking centraal tijdens schrit_tmacher Festival

Tijdens de 30e editie van het grensoverstijgende dansfestival schrit_tmacher worden de zintuigen geprikkeld in ondere andere voorstellingen, workshops, exposities en films. Op 11 en 12 april kunnen bezoekers zich ook overgeven aan onze tweepersoons installatie Binnenste Buiten en zo kennismaken met een zintuig dat interne prikkels waarneemt: de proprioceptie. Op vrijdagmiddag 11 april vindt bovendien een verdiepende Prikkeltalk met regionale experts plaats bij SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen.

“Het fascineert mij dat prikkelverwerking een lichamelijk proces is, maar ook invloed heeft op je gedrag en persoonlijkheid. Daarnaast is er sociaal-maatschappelijk iets aan de hand, kijkend naar het aantal mensen dat overprikkeld en opgebrand is.” – Boukje Schweigman

Installatie
Binnenste Buiten is een immersieve en muzikale installatie voor twee personen per keer, een ontdekkingsreis langs de grenzen van het lichaam en de onmetelijke buitenwereld. Begeleid door zang, krijg je als bezoeker een pak aan over je eigen kleding. De lucht wordt langzaam en zorgvuldig uit het pak gezogen, zodat een diepe druk op het lichaam ontstaat. De proprioceptie die daardoor wordt geactiveerd, geeft je informatie over je spierspanning, houding en de grenzen van het lichaam. Voor iedereen die zich eraan over kan geven, is Binnenste Buiten een soort mini-meditatie van 20 minuten.

Boukje Schweigman (Schweigman&) en Johannes Bellinkx maken al jaren los van elkaar spraakmakende voorstellingen en installaties die een spel spelen met de zintuiglijke waarneming. Voor Binnenste Buiten bundelden zij hun krachten en lieten zij zich inspireren door therapieën bij overprikkeling. De installatie staat op 11 en 12 april bij het Toon Hermans Huis Parkstad in Heerlen. Klik hier voor tickets.

Prikkeltalk
Tijdens de Prikkeltalk deelt Boukje Schweigman de inzichten uit het onderzoek dat zij samen met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht heeft gedaan naar prikkelverwerking. Ze gaat onder andere in op de verschillende manieren waarop het brein en het lichaam prikkels verwerken. Ook delen andere (ervarings)deskundigen hun verhaal:

  • Marilien Marzolla, die voor het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en de Universiteit van Maastricht onderzoek doet naar sensorische prikkelverwerking bij mensen met (en zonder) hersenletsel
  • Aline Barbou, een voormalig professioneel danser uit Maastricht die een flinke burn-out kreeg

 

Het doel van de Prikkeltalk is het delen van kennis rondom zintuiglijke waarneming, prikkelverwerking en neurodiversiteit én het creëren van meer begrip. Hoe kunnen organisaties en bedrijven bijvoorbeeld met kleine aanpassingen rekening houden met mensen die bovengemiddeld gevoelig zijn voor prikkels? Kortom, een middag vol inspiratie voor iedereen die professioneel of persoonlijk geïnteresseerd is in prikkels.

De Prikkeltalk op 11 april wordt georganiseerd i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg en vindt plaats bij SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen. Klik hier voor tickets.

 

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email