Birds without flight (coproductie)

Vogels zonder vlucht, zo noemt de Italiaanse filosoof Emanuele Coccia bladeren: planten veroveren lucht en verbinden deze met de aarde. Ze bewonen de ruimte verticaal, horizontaal en diagonaal tegelijkertijd. Planten transformeren hun omgeving en zijn zelf ook voortdurend in beweging: hun groei is oneindig en steeds richting de zon. In deze intieme en actuele performance/installatie gooit Francesca Lazzeri onze menselijke verhouding met de plantenwereld in vogelvlucht overhoop, in de hoop meer ruimte te maken voor een alternatief evenwicht tussen verschillende soorten. De hoofdrolspelers in dit verhaal? Neem de groene pil, als je wil.

Francesca: ‘In 2018 maakte ik everything must be interpreted as intensity, een voorstelling over de relatie tussen dieren en de mens. Toen ik later het boek The life of plants – a metaphysics of mixture van de Italiaanse filosoof en bioloog Emanuele Coccia las besefte ik nog meer hoe onze antropocentrische blik niet alleen de verhouding die wij met dieren hebben beïnvloedt, maar ook die met de vegetatieve wereld. Onbewust voelen we meer empathie en begrip voor soorten die op ons lijken, die een hoofd hebben, een hart, ogen, benen, voeten. Planten hebben deze ‘organen’ niet, maar zijn daardoor niet minder intelligent, niet minder communicatief en niet minder in interactie met de wereld om hen heen.

Coccia’s gedachten omtrent de onderling afhankelijkheid van alle soorten hebben mij geïnspireerd om naar de wereld te kijken als een ‘grenzeloze zee’, waarin het ene over gaat in het andere, onderdeel van een universele vermenging. Dit is het uitgangspunt voor de voorstelling die ik in 2022 zal maken. Het eerste deel daarvan, getiteld birds without flight is deze zomer te zien op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Een performance/installatie met planten in de hoofdrol in plaats van de mens.’

Birds without Flight is van Francesca Lazzeri – een verwant maker die wij steunen in haar ontwikkeling als maker – en een co-productie met Schweigman&. (Het is dus geen voorstelling van Schweigman&). De voorstelling is van 5 aug t/m 22 aug te zien op Theaterfestival Boulevard. 

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email