Boukje over het proces van Eros: ‘bijzonder en energiek’

Hoe is het maakproces Eros tot zover gegaan?
Een inkijkje in het repetitieproces & Boukje over het thema

Boukje Schweigman: “De eerste uitdaging van Eros was het samenstellen van de cast i.s.m. DOX. Een heel proces want we vragen veel van de performers: om zowel in je kracht als in je kwetsbaarheid te staan binnen een zeer delicaat onderwerp. We hebben nu een knallende cast van vijf vrouwen:  Lysanne van Berlo, Fiona Dekkers, Luana van Eekeren, Ibelisse Guardia Ferragutti en Goda Zukauskaite. En daarbij nog de waanzinnige combinatie van de twee slagwerkers Frank Rosaly en Katherina Bornefeld (The EX).

Het is een intensieve repetitieperiode. We hebben veel gedeeld over hoe wij ons vrouwelijk lichaam ervaren, waar we tegenaan lopen wanneer we haar in haar volledigheid willen omarmen. Op het bekkengebied van de vrouw lijkt een deksel te liggen waaronder haar geheimen goed bewaard worden. De wereld is lang niet veilig geweest om haar geheimen prijs te geven. Kunnen wij een veilige ruimte creëren waarin we die deksel toch een stukje op durven tillen?

Gelukkig hebben we Ibelisse Guardia Ferraguti in ons team. Zij heeft veel ervaring met sjamanistische rituelen en ceremonies. Onder haar begeleiding en met de waanzinnige sturing van de muzikanten hebben we urenlange ceremonies gedaan waarin we op zoek gingen naar de onderlagen rondom dit onderwerp. Dat leverde prachtig materiaal op waar we de volgende periode scenes van maken.

Kunnen we ervoor kiezen onze sensualiteit te vieren?


(lees verder onder afbeelding) 

Wat we gaandeweg ontdekken is dat vrouwen onderling elkaar meer mogen laten bloeien en dat we meer waardering mogen hebben voor de potentie van het lichaam. Als wij ons eigen vruchtbare lichaam niet kunnen eren, hoe kunnen we dan op een respectvolle manier met onze vruchtbare aarde omgaan? Het wordt ons meer en meer duidelijk dat er een pijnlijke geschiedenis in ons lichaam ligt opgeslagen die generaties teruggaat. Dat de heksenjacht van eeuwen terug nog diepe sporen achterlaat. Dat er veel te veel vrouwen zijn die te maken hebben gehad met vormen van misbruik. Kunnen we alle trauma’s erkennen en er desondanks voor kiezen om onze sensualiteit te vieren? Om de levensenergie die daarin verscholen ligt vrij te laten, ieder op een eigen manier? Voorbij alle clichés van de mooie of sensuele of krachtige vrouw?

We zijn pas halverwege het repetitieproces maar het belooft echt bijzonder en energiek te worden!”

Eros: vanaf mei 2022 te zien

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email