menu
Rotor
Playtime-ThePlaceToBe-2017-04-20-01-e1505732036253-1600x1000-c-default
ondersteuning: 2020 -2024
Performancecollectief ROTOR maakt fysieke, beeldende voorstellingen over de zin en zinloosheid van het leven, waarin de grenzen van het menselijk lichaam worden opgezocht. Het collectief ontstond tijdens een afstudeerproject van Hidde Aans-Verkade en Koen van der Heijden op de Mime Opleiding (AHK). Hun samenwerking kwam voort uit een gedeelde bewondering voor het magische vermogen van de mens om zich via het lichaam te verliezen in een fantasie; een gedeelde fascinatie voor het opzoeken van de uiterste mogelijkheden van het menselijke lichaam: de mythe van Sisyphus. (foto boven: The Place to Be, foto: Jochem Jurgens)

Het performancecollectief toont in zijn voorstellingen pogende mensen, zoekend naar antwoorden in een situatie die zich eeuwig lijkt te herhalen. ROTOR zoekt naar de schoonheid van het zinloze door alledaagse rituelen te vergroten, herhalen, abstraheren en ze absurd te maken. ROTOR zoekt naar samenwerkingen met kunstenaars uit eigen en andere disciplines.

In 2017 maakten ze de voorstelling The Place to Be waarmee ze de 3Package Deal van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Bureau Broedplaatsen gewonnen hebben en geselecteerd zijn voor Het Debuut van Rudolphi Producties. Begin 2018 voegde Rick Busscher zich als zakelijk leider bij het team. Met zijn drieën zijn ze het performancecollectief ROTOR gestart.

In 2018 is een tweede versie van de voorstelling gemaakt voor festival De Parade (2018). Daar werd ROTOR opgemerkt door VOÏSZ, een vocale muziekgroep uit Utrecht, waarna ze samen het concept van een Koorconcert opnieuw bekeken en vormgaven. Dit resulteerde in 2019 in de voorstelling Touch or Tune. Ook in 2019 ging ROTOR een samenwerking aan met DOX waaruit de voorstelling: Rushing Faces werd gemaakt, een performance city tour door de binnenstad van Utrecht met dans, parcours en performance. Als een horde mensen stroomde de voorstelling door de straten en gebouwen met de omstanders als decor.

In 2023 maakten ze de mime-voorstelling ROTOR #3 – Sisyphus machine, een zoektocht naar het doel en de betekenis van de menselijke conditie en een ode aan wils- en veerkracht.

Schweigman& begeleidt ROTOR bij hun ontwikkeling als beginnend gezelschap, ondersteunt ze in hun samenwerking met partners en zoekt mogelijke internationale residenties en samenwerking. Voor 2021-2024 heeft Rotor verschillende producties gepland, o.a. Erosie en Running Landscapes.

Hidde Aans-Verkade
Mime Opleiding, AHK
https://www.rotorperformance.com/
Performer in
Val
In samenwerking met Schweigman&
Running Landscapes, Erosie (2021)
Koen van der Heijden
Mime Opleiding, AHK
https://www.rotorperformance.com/
Performer in
Val
In samenwerking met Schweigman&
Running Landscapes, Erosie (2021)
Rick Busscher
Opleiding Productie Podiumkunsten
https://www.rotorperformance.com/
In samenwerking met Schweigman&
Running Landscapes, Erosie (2021)
Website by HOAX Amsterdam