menu
Voorstellingen
Dooier
2002

In het derde jaar van haar opleiding maakte Boukje Schweigman Dooier. Ze was nieuwsgierig hoe je met de elementen rood, zacht en rond een fysieke belevenis kunt oproepen bij het publiek.

In Dooier zien we een meisje met een enorme rode bal. Buiten de rode ruime horen we een muzikant in de buitenwereld. Het meisje houdt het draaien uiteindelijk niet vol, gaat een heel avontuur aan met de bal, probeert van de bal af te komen door deze weg te duwen, het publiek in. Een hilarisch spel tussen haar en het publiek ontstaat, waarin de enorme bal heen en weer gekaatst wordt. Wanneer ze de bal toch accepteert loopt deze leeg. Ze blijft achter met het velletje plastic wat nog over is van de bal, veilig om haar heengeslagen.

 

Hoe beleven mensen de kleur rood en de vorm rond?

In Dooier zie je de ongepolijste en eerlijke oorsprong van het oeuvre van Schweigman&. Veel elementen die hier op speelse en naïeve wijze worden ingezet – de draaibeweging, het opzoeken van fysieke grenzen, het publiek dat in een intieme abstracte ruimte komt, het samenspel met publiek, het werken met binnen/buiten – kwamen later dieper uitgewerkt terug, onder meer in Wervel, Blaas en Dreef. Dooier werd direct opgepikt als het begin van een verassende, nieuwe theatervorm.

Dooier was te zien tijdens het ITs Festival 2002 en Theater aan Zee te Oostende. In 2013 en 2014 was Dooier te zien tijdens het Universum van Schweigman&.

 

Credits & Speellijst

2002
concept en performerBoukje Schweigman
muziekMatthias Mooij
decorGijs Rutten
lichtJeroen de Boer
2013/ 2014
performerAnne van Balen
muziekWijnand Moeken
Speellijst
2002wo 13 t/m za 16 feb, de Theaterschool, Amsterdam.
ma 23 en di 24 juni, ITS Festival, de Theaterschool Amsterdam
2013di 12 nov t/m vrij 15 nov, Theater Kikker, Utrecht
za 23 nov, Ins Blau, Leiden
vrij 6 & za 7 dec, Toneelschuur, Haarlem
za 21 dec, Verkadefabriek, Den Bosch
2014di 28 jan t/m do 30 jan, Frascati, Amsterdam
di 18 feb & wo 19 feb, Grand Theatre Groningen
Dooier
Website by HOAX Amsterdam