menu
LANDSCAPE 1920x1080
Voorstellingen
Lichtgang
2024
In samenwerking met Johannes Bellinkx

Is wat je ziet echt, of ingebeeld?

Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang, een mini-cinema waarin een spel wordt gespeeld met het fenomeen ‘nabeeld’.

Beginnend met een canvas van pure duisternis, ontwaakt er uit het donker een lichtcirkel. Je wordt uitgenodigd om recht in deze lichtcirkel te blijven kijken en je over te geven aan het kleurenspel dat een bijna hallucinerende ervaring oplevert. In het raadselachtige spel tussen waarneming en realiteit, balanceert ons brein op de dunne lijn van interpretatie. Is dat wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Wat heb je gezien? En wat zag de ander? Praat er met elkaar over en verwonder je over waar je geest en ogen toe in staat zijn. 

Lichtgang is te zien op SPRING Performing Arts Festival van 28 mei t/m 1 juni, doorlopend te bezoeken tussen 9.00 en 21.00 uur, locatie: pop-up store Utrecht Centraal Station. Je vindt de pop-up store in de stationshal ter hoogte van spoor 18.
Gebruik je OV-chipkaart of bankpas om de hal binnen te gaan. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Voor het bezoeken van Lichtgang hoef je geen tijdslot te reserveren. Wel vraagt het festival de bezoekers een vrijwillige bijdrage op basis van pay what you want. Klik hier voor meer informatie.

Prikkel

Schweigman& doet voor haar performances en installaties doorlopend onderzoek naar belichaamde ervaring en zintuiglijke waarneming. Het gezelschap initieerde in 2023 de tentoonstelling Prikkel over neurodiversiteit en prikkelverwerking.

Schweigman& zet het project nu voort met verwante maker Johannes Bellinkx in een reeks van theatrale ervaringen die spelen met de waarneming. Hoe komt de wereld binnen bij jou en bij de ander? Bestaat er wel een objectieve werkelijkheid? Kom het ervaren!

 

Prikkeltalk

Meer weten over prikkelverwerking en fenomenologie? Bezoek dan de Prikkeltalk tijdens SPRING. In deze talk gaat Boukje Schweigman dieper in op het fenomeen prikkelverwerking, op zowel fysiologisch als filosofisch niveau. En hoe Schweigman& vanuit de opgedane kennis hierover werkt aan theatrale ervaringen  waarin de zintuiglijke waarneming centraal staat. Hoe verwerken je brein en lichaam prikkels?  Wat hebben prikkelverwerking en aandacht met elkaar te maken? Wat gebeurt er op dit moment in de maatschappij waardoor zoveel mensen lijken te kampen met aandachtsproblematiek? 

30 mei – 17:00u – 18:00u – Theater Kikker – Ganzenmarkt, Utrecht – voertaal: Engels

 

Johannes Bellinkx

Performancekunstenaar Johannes Bellinkx bevraagt in zijn werk onze waarnemingssystemen en de (re)constructie van onze omgeving in ons brein. Zijn werk balanceert tussen performance, live cinema, beeldende kunst en geluidskunst. Bellinkx ontwerpt ervaringen die een filosofisch, politiek of cultureel inzicht tastbaar maken en is als maker verbonden aan SoAP Maastricht. www.johannesbellinkx.com

Lichtgang werd gemaakt door

Lichtgang werd gemaakt door
ConceptBoukje Schweigman en Johannes Bellinkx
LichtBart van den Heuvel
GeluidDavid Knap
Marketing en publiciteitDagmar Bokma
Lichtgang
Website by HOAX Amsterdam