De kunstenaars en wetenschappers die in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, delen dezelfde fascinatie voor het thema. Zij bieden je een nieuw perspectief op prikkels, in al hun facetten. De tentoonstelling geeft je uiteenlopende ervaringen in verschillende kunstwerken en immersieve installaties. Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief lab, waar je wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren.
Praktisch
De tentoonstelling is te bezoeken van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024, van woensdag t/m zondag van 10:00u tot 17:00u.
Je vindt Doornburgh – buitenplaats voor kunst en wetenschap op Diependaalsedijk 17 in Maarssen, vlakbij Utrecht.
De tentoonstelling wordt gemaakt door theatermaker Boukje Schweigman, performance- en beeldend kunstenaar Johannes Bellinkx, wetenschappelijk onderzoekers Anouk Keizer en Odile van Stuijvenberg, ontwerper Deanne Spek en beeldend kunstenaars Vinny Jones, Roos van Geffen, Molly Palmer, Silvana Hurtado-Dianderas, Shertise Solano en Margriet van Breevoort.
PRIKKEL is een samenwerkingsproject van Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en UMC Utrecht. Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Cultuur Innovatiefonds, Cultuurfonds Stichtse Vecht, Fentener van Vlissingenfonds, KF Heinfonds, Pauwhof Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds. De residentie van Roos van Geffen wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. De residentie van Silvana Hurtado-Dianderas wordt ondersteund door Stichting Stokroos.
Download de perskit van PRIKKEL hier.
Onze samenleving staat onder druk. Steeds meer mensen voelen zich opgejaagd en worden geleefd door impulsen van buitenaf. Onze zintuigen worden per seconde blootgesteld aan miljoenen prikkels. We nemen nauwelijks nog tijd om stil te staan bij de signalen van ons lichaam en raken verwijderd van onszelf en van elkaar. Het zorgt voor uiteenlopende klachten, waarbij overspanning en burn-out steeds vaker op de loer liggen. Ook diagnoses als ADHD en autisme, die veel kinderen maar ook volwassenen krijgen, hebben een relatie tot prikkelverwerking. Deze waarneming leidde voor de initiatiefnemers van PRIKKEL tot de vraag: “Zijn we collectief overprikkeld en wat kunnen we over prikkelverwerking leren van neurodiverse mensen?”
Met dit project willen we meer kenbaarheid geven aan het onderwerp prikkelverwerking. Meer begrip creëren voor onszelf en voor de ander. Om met respect, nieuwsgierigheid, tolerantie en herkenning met elkaar te kunnen omgaan.