menu
Spectrum - Karin Jonkers
Voorstellingen Tickets
Prikkel
2023
In samenwerking met De Nieuwe Utrechtse School en Buitenplaats Doornburgh

Als ons brein alle dagelijkse prikkels zou doorlaten, wordt het chaos. Maar hoe verwerken je brein en lichaam dit allemaal? En kunnen wij, door bepaalde prikkels eens heel anders te ervaren, ons beter verplaatsen in iemand waarbij de prikkelverwerking anders is dan bij ons? Wij werken momenteel, samen met De Nieuwe Utrechtse School (Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Buitenplaats Doornburgh aan het project Prikkel.

Hoe werkt onze prikkelverwerking?


Binnen deze uiteenlopende groep van theatermakers, kunstenaars en artsen bestaat eenzelfde fascinatie voor hoe we omgaan met prikkels, en de toenemende overprikkeling van onze samenleving. In een serie van vijf ‘art-science-talks’ onderzoeken we gezamenlijk verschillende manieren van prikkelverwerking. De resultaten worden verwerkt in een tentoonstelling, die in het najaar van 2023 bij Buitenplaats Doornburgh te zien is. Nu al geïnteresseerd? Neem deel aan de tweede Prikkeltalk 3 februari 2023.

Begrip vergroten
Hoe werkt prikkelverwerking eigenlijk? Mensen met ASS, ADHD, hersenletsel, hoog-sensitiviteit, mensen die kampen met stress, angst en burn-out symptomen; wordt dat binnenkort – of is het al – de meerderheid van onze bevolking en samenleving? En kunnen we iets leren van prikkelverwerking bij mensen die bepaalde zintuigen niet hebben, die blind of doof zijn, of juist hypersensitief zijn of een burn-out hebben? Door de combinatie van kunst en wetenschap gaan we proberen dit beter te begrijpen. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp.

Prikkeltalk II – 3 februari 2023
Prikkeltalk II zoomt in op de diversiteit aan neurodiverse prikkelverwerkingen, bijv het autistisch spectrum, ADHD, dyslexie of een verstandelijke beperking. Hoe raken de prikkels van verschillende (neurodiverse) mensen elkaar of lopen ze juist uiteen? Deze tweede bijeenkomst 3 februari, is Anneke Groot te gast: schrijver van het boek ‘Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden’, en net als Boukje moeder van een neurospeciaal kind. Zij laat ons – door middel van oefeningen – inleven in atypische prikkelverwerkingen. Marieke Ermers, kinder- en jeugdpsychiater bij het UMC Utrecht, spreekt met Anneke over thema’s als dyspraxie en interoceptie. Derde gastspreker Deanne Spek. Deanne is designer en ervaringsdeskundige op het gebied van onderprikkeling en dyspraxie. Deanne laat zien hoe zij haar designs inzet om mensen met atypische prikkelverwerkingen te ondersteunen.

Kunstenaar Silvana Hurtado Dianderas, wie zelf ADHD heeft, werkt live aan een getekende map over hoe ideeën door haar brein bewegen. Schrijver en dramaturg Nirav Christophe schrijft een column en draagt deze als afsluiter voor.

Praktische informatie

Vrijdag 4 november – Prikkel-talk 1
Vrijdag 3 februari ’23 – Prikkel-talk 2, 19:30 uur
Vrijdag 10 maart ’23 – Prikkel-talk 3, 19:30 uur
Zaterdag 15 april ‘23 – Prikkel-talk 4, finale – 16:00

 

Tickets

vrijdag 3 feb 2023 Prikkel Buitenplaats Doornburg, Prikkel talk 2 kaarten
Prikkel
Website by HOAX Amsterdam