menu
Spectrum - Karin Jonkers
Voorstellingen
Prikkel
2022/ 2023
In samenwerking met De Nieuwe Utrechtse School en Buitenplaats Doornburgh

Als ons brein alle dagelijkse prikkels zou doorlaten, wordt het chaos. Maar hoe verwerken je brein en lichaam dit allemaal? En kunnen wij, door bepaalde prikkels eens heel anders te ervaren, ons beter verplaatsen in iemand waarbij de prikkelverwerking anders is dan bij ons? Wij werken momenteel, samen met De Nieuwe Utrechtse School (Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Buitenplaats Doornburgh aan het project Prikkel.

Hoe werkt onze prikkelverwerking?


Binnen deze uiteenlopende groep van theatermakers, kunstenaars en artsen bestaat eenzelfde fascinatie voor hoe we omgaan met prikkels, en de toenemende overprikkeling van onze samenleving. In een serie van vijf ‘art-science-talks’ onderzoeken we gezamenlijk verschillende manieren van prikkelverwerking. De resultaten worden verwerkt in een tentoonstelling, die in het najaar van 2023 bij Buitenplaats Doornburgh te zien is.

Begrip vergroten
Hoe werkt prikkelverwerking eigenlijk? Mensen met ASS, ADHD, hersenletsel, hoog-sensitiviteit, mensen die kampen met stress, angst en burn-out symptomen; wordt dat binnenkort – of is het al – de meerderheid van onze bevolking en samenleving? En kunnen we iets leren van prikkelverwerking bij mensen die bepaalde zintuigen niet hebben, die blind of doof zijn, of juist hypersensitief zijn of een burn-out hebben? Door de combinatie van kunst en wetenschap gaan we proberen dit beter te begrijpen. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp.

Prikkel-talks
In een serie van vijf “art-science-talks” onderzoeken we Prikkel in al haar facetten, en publiek is uitgenodigd om hier aan mee te doen. Verwacht een onderzoekende, semi-interactieve lezing, waarvan alle resultaten worden verwerkt in de uiteindelijke tentoonstelling, die in het najaar van 2023 bij Buitenplaats Doornburgh te zien is. De eerste Prikkel-talk is vrijdag 4 november.

Praktische informatie

Vrijdag 4 november – Prikkel-talk 1
Vrijdag 2 december – Prikkel-talk 2
Vrijdag 3 februari ’23 – Prikkel-talk 3
Vrijdag 10 maart ’23 – Prikkel-talk 4
Zaterdag 15 april ‘23 – Prikkel-talk 5, finale – 16:00u

Alle talks starten om 19:30 tenzij anders aangegeven.

Klik hier om tickets te kopen.

 

Prikkel
Website by HOAX Amsterdam