Tweedaagse workshop rituelen (geannuleerd)

Schweigman& werkt altijd vanuit het lichaam. Maar lichaamsbewustzijn gaat veel verder dan de theaterpraktijk. In deze nieuwe workshopreeks zijn niet wijzelf de trainers, maar nodigen wij experts uit die óns inspireren. Wat zijn onze inspiratiebronnen en van welke lichaamsexperts willen wij leren? De tweede workshopreeks is rituelen, dinsdag 15 november met Ibelisse Guardia Ferragutti en dinsdag 22 november met Duraid Abbas Ghaieb (Engelstalig).

 

‘Ik heb vrijheid, veiligheid, eenheid mogen ervaren’

Rituelen uit verschillende tradities zijn een eindeloze inspiratiebron voor het werk van Schweigman&. In rituelen wordt een spel gespeeld met tijd en ruimte, met ritmes en bewegingen en met de verbeelding. Door middel van rituelen kun je uit het alledaagse leven, binnen ‘een andere staat van zijn’, naar diepere lagen van ons bewustzijn dwalen. Onze voorstellingen volgen vaak een rituele logica. In deze tweedaagse workshop laten we ons inspireren door een Sufi-ritueel en een sjamanistisch ritueel. Aan het roer staan twee professionele theatermakers die opgegroeid zijn binnen de desbetreffende traditie.

  • Dag 1: Soefi ritueel, Dhikr, met Duraid Abbas Ghaieb (ENG)

 Voor Wervel liet Boukje zich inspireren door de derwisj dans uit de Soefi traditie. Zij reisde daarvoor door het Midden-Oosten en ontmoette daar de Irakese danser en acteur Duraid Abbas Ghaieb. Duraid is opgegroeid met de Soefi rituelen in Irak en maakt inmiddels theater in België en Nederland. Hij bundelde zijn ervaringen uit de tempel en het theater samen tot een workshop die het Dhikr ritueel toegankelijk maakt. Het beoefenen van dit ritueel heeft Duraid als acteur gevormd: het ritueel brengt je volledig in je lichaam en in het hier en nu. Door de focus op balans en het werken met de ademhaling, heb je – ook als de ogen gesloten zijn – een perfecte oriëntatie in de ruimte om je heen. De workshop geeft je een deep sense of being. [deze training is Engelstalig].

  • Dag 2 Dansritueel met Ibelisse Guardia Ferragutti

Je kent Ibelisse Guardia Ferragutti misschien als mede-maker van Blaas en Eros. Ibelisse is opgegroeid in Bolivia en Brazilië en is daardoor goed thuis in tradities en sjamanistische rituelen van daar. In deze workshop neemt ze je mee op een reis binnen dansrituelen uit beide landen van herkomst. De kracht van rituelen huist in de collectiviteit: iedereen neemt deel en ieders deelname is even belangrijk. Binnen een ritueel heb je de mogelijkheid een ontwikkeling of zelfs persoonlijke of collectieve transformatie door te maken. Te groeien en te leren. Hiervoor dien je je individuele denkpatronen even los te laten en je open te stellen voor wat zich aandient. We laten ons bewegen door de krachten buiten onszelf.

De introductie tot rituelen, die Ibelisse eerder verzorgde bij de Eros-workshop, sloeg in als een bom.
Twee reacties:
‘Heel veel, heel waardevol, samenzijn in prachtige energie, begeleid door prachtige mensen brengt het beste in je boven’.
‘Ik vind het moeilijk in woorden te vatten. Ik heb vrijheid, veiligheid, eenheid mogen ervaren en de waarde van rituelen en ceremonies, waardoor dit alles zo diep landde.’ 

Haptonomie: tweedaagse training met Ibelisse Guardia Ferragutti en Duraid Abbas Ghaieb
Let op: deze training kan wegens privéomstandigheden niet doorgaan. Kaartkopers zijn geïnformeerd en krijgen hun bedrag teruggestort. 

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email