Educatie Onderzoekslab Spectrum

Het fenomeen kleur

Kleur is overal. We worden constant, vaak onbewust, beïnvloed door de kleuren om ons heen. Hoe veel invloed hebben kleuren op je gedrag? In het Onderzoekslab Spectrum stellen we ons bewust open voor het fenomeen ‘kleur’. Deelnemers leren op een speelse manier het beredeneren los te laten en te vertrouwen op het lichaam en de waarneming. De belevingsinstallatie Spectrum is in mei, juni en september 2021 beschikbaar voor groepsbezoek. Dit kan met of zonder workshop.

“Leerlingen waren erg enthousiast, zelfs lyrisch over de voorstelling en workshop!”

– Sacha Janatti, docent drama en ckv Oosterlicht College Nieuwegein

 

Waarom boek je Spectrum met scholieren/ studenten?

  • Je wordt je bewust van de manier waarop de omgeving je gemoed beïnvloedt. We vertrekken hierbij vanuit kleur en geven ook andere zintuigen de ruimte. Spectrum is een sensorische beleving die continu verschillende gevoelens en associaties oproept.
  • Je leert luisteren naar je lichaam en je leert dat je op je lichaam kunt vertrouwen. Je zintuigen en je lichaam vertellen je meer dan je hoofd kan bedenken. Als we leren luisteren naar de signalen in ons lijf, kunnen we stress loslaten en spanningen eerder herkennen en hierop bijsturen.
  • We laten het analyseren van en het oordelen over onze omgeving even los en we richten ons op wat we daadwerkelijk voelen en beleven in ons lichaam. Wat gebeurt er in jouw lijf? Verkramp je? Voel je ruimte ontstaan? Voel je je verloren of voel je je vrij?
  • Tijdens Spectrum maak je een individuele reis en tegelijkertijd beleef je een collectieve ervaring. Door met elkaar uit te wisselen, ontdekken we dat dezelfde prikkel door iedereen verschillend ervaren kan worden. Wat kom jij tegen?

 

Interesse in Spectrum + workshop? De workshop bestaat uit drie delen:

 

  1. Landen in je lichaam: met behulp van de zintuiglijke training van Schweigman& warmen we het lichaam op en openen we de zintuigen voor invloeden van buitenaf
  2. Experimenteren aan de hand van kleur: we gaan op zoek naar de manier waarop kleur ons beïnvloedt. Iedereen ervaart dit anders. We zetten steeds onze zintuigen in om kleur op verschillende manieren te ervaren.
  3. Creëren aan de hand van kleur. We creëren zelf ervaringen voor elkaar en gaan op zoek naar de rol die zintuiglijke waarneming hierbij speelt. We verdiepen ons in de dramaturgie van de beleving van de toeschouwer. We gaan verder dan alleen het kijken naar kleur. Hoe versterkt bijvoorbeeld geluid of geur onze ervaring van kleur?
IMG_1669_LR

Praktisch
Vooraf stemmen we de focus van de workshop af met de wensen of vragen van de school/ instelling en met de deelnemers zelf. Voor meer informatie over hoe een workshop eruit kan zien, neem contact met op met anemone@schweigman.org.
Leeftijd: vanaf 15 jaar.

Voor wie?
– vo hogere klassen (4,5 en 6) van alle niveaus

– mbo, hbo, wo: zowel opleidingen die zich specifiek op de kunsten richten, als studierichtingen die verwantschap zien met de thematiek van Spectrum of onze werkwijze (zoals filosofie, culturele maatschappelijke vorming, social work, psychologie, vaktherapie, bouwkunst).

De workshop wordt gegeven door een theatervakdocent. We stemmen de focus en het niveau van de workshop af op de doelgroep. Wij bieden ook inleidingen en nagesprekken bij Spectrum.

Wil jij een andere workshop van Schweigman&? Neem contact op met Anemone@schweigman.org.