Educatie Onderzoekslab Spectrum 2020

Het fenomeen kleur

We worden constant, vaak onbewust, beïnvloed door de kleuren om ons heen. Hoe veel invloed hebben kleuren op je gedrag? In het Onderzoekslab Spectrum stellen we ons bewust open voor het fenomeen Kleur.

“Leerlingen waren erg enthousiast, zelfs lyrisch over de voorstelling en workshop!”

– Sacha Janatti, docent drama en ckv Oosterlicht College Nieuwegein

Wat gaan we doen?

We vertrekken vanuit de vraag: Wat doet kleur fysiek met mij? Welke beleving heb ik bij een bepaalde kleur en hoe kan die beleving gestuurd worden? Hoe creëer ik een ervaring voor de ander?

Centraal staan de waarneming, beleving en verbeelding: iedereen ziet dingen immers op z’n eigen manier. Wat ‘waar’ is voor mij, is anders dan voor jou. Ken je dat gevoel dat je ogen je lijken te bedriegen? Tijdens Spectrum spelen we een spel met de waarneming en verbeelding.

Praktisch
Vooraf stemmen we de focus van de workshop af met de wensen of vragen van de school/ instelling en met de deelnemers zelf. Je kunt het educatieve programma ook zonder voorstellingsbezoek volgen. Voor meer informatie over hoe een workshop eruit kan zien, neem contact met op met anemone@schweigman.org.

Leeftijd: vanaf 15 jaar

 

Mogelijkheden

 1. Workshop fysiek & zintuiglijk theater
  Workshop vanuit de fysieke werkwijze van Schweigman&. Optioneel gekoppeld aan een lopende voorstelling, in dit geval Spectrum.
  Duur: minimaal 2 uur, in overleg.
 2. Maak-dag
  o.l.v. een Schweigman&-docent, gericht op het kennismaken met onze onderzoeks- en maakwijze: vanuit het lichaam, zintuigen en ruimte, openen we onze verbeelding. Optioneel gekoppeld aan een lopende voorstelling.
  Duur: een hele lesdag.
 3. Maak-dag interdisciplinair
  o.l.v. Schweigman& docent én een school-vakdocent, gericht op onderzoek met focus op het betreffende vak, zoals filosofie, natuurkunde, ckv, dans/muziek/theater/beeldende vorming.
  Duur: een hele lesdag
 4. Workshop traject
  Reeks workshops waarbij het onderzoek zich verspreid over meerdere keren. Elke keer kan een andere invalshoek hebben, zoals verschillende zintuigen, onderzoeksvragen of vakgebieden.
  Duur: meerdere dagen verspreid over een langere periode, in overleg.
 5. Projectweek
  Een week lang komen deelnemers bij ons op locatie óf komen wij bij jullie en dompelen ons onder in een interdisciplinair onderzoek. We maken bijvoorbeeld zintuiglijke routes voor elkaar en werken toe naar een gezamenlijke presentatie.
  Duur: 5 dagen, in overleg.

Kosten: zijn op aanvraag. Neemt u hiervoor contact met ons op.
Groep: Maximaal 14 deelnemers. Grotere groepen kunnen gesplitst werken.
Locatie: op school/in het bedrijfspand: in een ruim lokaal of een studio. Workshops kunnen ook (gedeeltelijk) buiten plaatsvinden bij ons op locatie in Utrecht, op de speellocatie van de voorstelling Spectrum.

Voor wie?
vo hogere klassen (4,5 en 6) van alle niveaus

Het kan interessant zijn om verschillende vakken aan elkaar te koppelen. Zo kan een samenwerking plaatsvinden met een docent beeldende kunst, theater, dans en/of muziek. Maar ook kan het interessant zijn filosofie, natuurkunde of biologie in het programma te betrekken.

mbo, hbo, wo: zowel opleidingen die zich specifiek op de kunsten richten, als studierichtingen die verwantschap zien met de thematiek van Spectrum of onze werkwijze.

De workshop wordt gegeven door een theatervakdocent. We stemmen de focus en het niveau van de workshop af op de doelgroep. Wij bieden ook inleidingen en nagesprekken bij Spectrum.