Educatie Val 2019

Het fenomeen vallen

De thematiek van Val raakt aan universele thema’s: de vaste grond onder je voeten verliezen, uit balans gebracht worden, de angst om te vallen (of falen), niet neerwaarts willen of mogen gaan maar almaar opklimmen, het hooghouden. En wat gebeurt er als we niet goed ‘gegrond’ zijn? Falen we als we kwetsbaar durven zijn? En kunnen we wel kwetsbaar zijn, in deze prestatiegerichte wereld?

“Leerlingen waren erg enthousiast, zelfs lyrisch over de voorstelling en workshop!”

– Sacha Janatti, docent drama en ckv Oosterlicht College Nieuwegein

Wat gaan we doen?

In de workshops gaan we fysiek op de vloer aan de slag met balans, vertrouwen, hooghouden, loslaten en vallen. We spelen met de beleving van een veel te zwaar lichaam dat bijna niet omhoog komt, of dat juist zo licht is dat je bijna wegzweeft. En hoe voelt het dan om helemaal gegrond te zijn? Op een speelse manier ontdek je hoe je het beredeneren los kan laten en je kan richten op je lichaam en beleving. Groepsopdrachten worden afgewisseld met duo- en solo-oefeningen.

In de workshops maak je actief kennis met de werkwijze van Schweigman&, die start vanuit:

  • lichaam, zintuigen en ruimte
  • waarneming en beleving
  • onderzoek en proces

Mogelijkheden

  • Workshop fysiek & zintuiglijk theater

Een fysieke theaterworkshop vooraf of na de voorstelling VAL. De leerlingen maken kennis met de fysieke en zintuiglijke werkwijze van Schweigman&. Ze krijgen dezelfde training als de spelers van VAL en worden als theatermakers uitgedaagd om vanuit het fenomeen vallen zelf scènes te maken, à la Schweigman&.

Tijdsduur: 120 á 180 minuten
De workshops vooraf vinden plaats op de dag zelf of in de week voorafgaand aan de voorstelling. De workshops achteraf zijn in de week na de voorstelling.

  • Mini-maakproces

In deze eendaagse workshop maak je kennis met de fenomenologische werkwijze van Schweigman& en eindigen we met een presentatie. De workshopdag kan voor of na een voorstellingsbezoek plaatsvinden. We nemen een fenomeen, in dit geval het vallen, en pellen dit af tot zijn essentie. Dit afpellen gebeurt via onderzoek op de spelvloer en door samen te filosoferen over wat we ontdekken en waarnemen. De fysieke ervaring en de zintuiglijke beleving bepalen de inhoud en het verloop. Er is dus geen vaststaand script.
We gaan aan de slag als makende spelers, dit betekent dat we zelf vanuit improvisatieopdrachten het scénemateriaal creëren. Belangrijk in dit maakproces is dat het niet-weten vruchtbaar kan zijn en dat keuzes pas definitief worden aan het eind van het proces.

Tijdsduur: een hele lesdag, exacte tijden in overleg.

Voor wie?
vo hogere klassen (4,5 en 6) van alle niveaus.

mbo, hbo, wo:zowel opleidingen die zich specifiek op de kunsten richten, als studierichtingen die verwantschap zien met de thematiek van VAL of onze werkwijze.

De workshop wordt gegeven door een theatervakdocent. We stemmen de focus en het niveau van de workshop af op de doelgroep. Wij bieden ook inleidingen of nagesprekken bij VAL.

 

Vanaf 20 september speelt Schweigman& de nieuwe voorstelling VAL in acht theaters.