Educatie Eros

Celebrate the body

Schweigman& viert, in samenwerking met Ibelisse Guardia Ferragutti en DOX, de sensualiteit en de vrouwelijke energie (m/v/x). In dit eigentijds ritueel, in de vorm van dans en muziek, gaan zes vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In Eros is het klaar met alle taboes en clichés: de levensenergie mag weer los! Een zinderende totaalervaring voorbij het alledaagse.

“Leerlingen waren erg enthousiast, zelfs lyrisch over de voorstelling en workshop!”

– Sacha Janatti, docent drama/ ckv Oosterlicht College over workshops For The Time Being

 

Schweigman& breidt deze empowering ervaring van zelfomarming en onderlinge aanmoediging verder uit dan de repetitieruimte. Het doorbreken van taboes en bespreken wat onbesproken bleef is namelijk overal belangrijk. We doen dit in de vorm van workshops, inleidingen & nagesprekken, maakprojecten en een podcast.

Workshop
In Eros en ook in de workshop onderzoeken we wat sensualiteit voor onszelf betekent. Dit gaat dus niet per se over seksualiteit, maar over wat we met onze zintuigen beleven en wat dit met je gevoel doet: van ongemak tot ongeremd plezier. We stoppen deze gevoelens en sensaties vaak weg uit schaamte of angst. Over het waarderen van je eigen lichaam en dat van de ander. Hoe de energie in ons lijf te laten stromen en tegelijkertijd onze eigen grenzen te herkennen en erkennen.

We doen dit middels fysieke oefeningen die direct uit het repetitieproces komen, zoals een zinderende danscirkel waar plezier voorop staat. Tijdens een Eros workshop vieren we onszelf en de ander en moedigen elkaar aan.

Afhankelijk van de groepssamenstelling en de behoefte vanuit de school/groep/instelling leggen we de focus op één of meerdere van de volgende thema’s:

  • Vrouwelijke energie en kracht (die ook in niet-vrouwen zit)
  • Sensualiteit en lichaamsbewustzijn.
  • Omgaan met (online) shaming
  • Het maakproces en de inspiratiebronnen van Eros en de werkwijze van Schweigman&

    Max 15 deelnemers per groep.
Foto: Karin Jonkers

Inleiding en/of nagesprek

Vooraf aan de voorstelling vertelt een vaste medewerker van Eros over het maakproces en onze inspiratiebronnen voor de voorstelling. Bij het nagesprek vertelt een vaste medewerker van Eros over het maakproces, is er ruimte voor het delen van je eigen ervaring, het stellen van vragen en als mogelijk schuiven er nog spelers aan om vragen en reacties te beantwoorden.

Locatie: op de speelplek van Eros

Eros maakproject

In 4 repetities of meer creëren we met de deelnemers een eigen mini-versie van Eros. We maken dus een presentatie gebaseerd op Eros. We nemen dezelfde thematieken, maar onderzoeken deze met de groep en kijken wat er in de groep leeft en ten tonele wil komen. We hanteren de werkwijze van Schweigman& en Eros: vanuit het lichaam, op de vloer, onderzoeken we en creëren zo de scenes. Het wordt een principe woordeloze, bewegingspresentatie. Als de timing het toelaat, presenteren we deze in het decor van Eros. Repetities kunnen al voor het voorstellingsbezoek beginnen en ook naderhand doorlopen.

Max 15 deelnemers

Locatie: op de school of instelling.

 

Podcast Eros op Spotify

Aflevering 1: Eros podcast met Boukje Schweigman en Ibelisse Guardia Ferragutti

Aflevering 2: Eros podcast met Sunny Bergman en Rachel Rumai Diaz

Kostenindicatie:
De activiteiten worden op maat ontwikkeld.
3 uur: €250
Hele dag: €500
Excl btw en reiskosten docenten.

Wil jij een workshop van Schweigman&? Of een groepsbezoek met inleiding of nagesprek? Neem contact op met Sara (sara@schweigman.org) of Anemone@schweigman.org