Educatie Eros

Celebrate the body

Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan zes vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In Eros is het klaar met alle taboes en clichés: de vrouwelijke energie mag weer los! Een zinderende totaalervaring voorbij het alledaagse.

“Leerlingen waren erg enthousiast, zelfs lyrisch over de voorstelling en workshop!”

– Sacha Janatti, docent drama/ ckv Oosterlicht College over workshops For The Time Being

 

Eros gaat over sensualiteit: de zintuiglijke beleving. Het toelaten van de sensaties in je lichaam en wat deze met je gevoel doen: van ongemak tot ongeremd plezier. We stoppen deze gevoelens en sensaties vaak weg uit schaamte of angst. Schweigman& en DOX nodigen je uit de sensualiteit die in ieder mens zit te verkennen, omarmen en te vieren. Dit doen we door het aanbieden van workshops, inleidingen, nagesprekken en masterclasses.

Tijdens de fysieke workshops van Schweigman& en DOX (gekoppeld aan voorstellingsbezoek) staat het lichaam centraal. Deelnemers leren op een speelse manier het beredeneren los te laten en te vertrouwen op hun eigen lijf en de waarneming. We werken altijd vanuit een open, nieuwsgierige houding. Er liggen veel taboes op dit thema maar in het samen zijn creëren we een veilige ruimte. Tijdens een Eros workshop vieren we onszelf en de ander en moedigen elkaar aan.

Foto: Karin Jonkers

Voorbeelden van speloefeningen:

 • Open je zintuigen: Door verschillende oefeningen openen we de zintuigen, nemen we waar wat er in ons lijf gebeurt en ervaren we wat deze sensaties met ons doen. Hoe herken je of iets spanning oproept of juist plezier?
 • Kracht van de cirkel: Een cirkel is rond, dat betekent dat er geen begin of eind is, en dus geen leider of volger, geen één tegen de ander. De mensen in het midden mogen hun ruimte nemen, gezien worden. We vieren ieders unieke kwaliteit, ieders lichaam, ieders beweging, ieders beleving. Trots mag er zijn, ongemak evengoed. Het is oordeelloos.
 • Fellowship: We spelen met dragen en gedragen worden. Durf je je te laten opvangen? Op welke manieren kun je de ander dragen? Hoe sta je stevig om er voor de ander te kunnen zijn?

Workshops worden altijd op maat gemaakt, aangepast op de achtergrond, leeftijd en interesse van de groep. Zo kan de workshop een hiphop karakter krijgen, focussen op het maatschappelijke thema of een theatrale ervaring vanuit het lichaam en de zintuigen worden.

Inleiding, podcast, nagesprekken en openbare masterclasses

Naast de workshops bieden we nog andere mogelijkheden om je verder te verdiepen in het onderwerp van de voorstelling.

 • Inleidingen: context en verdieping door experts voorafgaand aan de voorstelling. Wie zijn de experts?
 • Podcast: luister thuis naar wat de makers en experts te vertellen hebben over Eros.
 • Nagesprek: Je ervaringen delen na de voorstelling.
 • Openbare masterclasses: de vloer opgaan/ fysiek aan de slag gaan met de werkwijze en thematiek van de voorstelling

Kortom, informeer naar de mogelijkheden als je met jouw groep nog een stapje verder wilt gaan!

Wat levert een programma rondom Eros je op?

 • Deelnemers voelen zich meer verbonden en vertrouwd met hun eigen lichaam, zij voelen een grotere waardering voor hun lijf. En ontdekken dat dat plezier en energie oplevert.
 • Deelnemers hebben een nieuwe en bredere blik op thema’s als emancipatie, vrouwelijkheid, sensualiteit en seksualiteit.
 • Deelnemers hebben een groter respect, waardering en bewondering voor de kwaliteiten van de ander en kunnen dit uiten.
 • Bewustwording van hoe je jouw lichaam en sensualiteit ervaart. Jouw eigen perspectief delen en luisteren naar anderen. Zo openen we een vertrouwen om de thematieken waar Eros mee speelt, zelf en gezamenlijk aan te gaan.
 • Deelnemers ontwikkelen zich op artistiek vlak, door verdiepend kennis te maken met de werkwijze van Schweigman& en die van DOX

Voor wie?
– mbo, hbo, wo: zowel kunstvakopleidingen, als studies die verwantschap zien met de thematiek (zoals bekkenfysiotherapie/ oefentherapie/mensendieck, seksuologie, verloskunde zwangerschapsbegeleiding/ doula’s, genderstudies), of onze werkwijze (zoals filosofie, vaktherapie, cmv, social work, psychologie).
– vo hogere klassen (bovenbouw, vanaf 16 jaar) van alle niveaus
– Jongeren 16+ in clubverband: binnen kunst, dans, of theaterclubs. Of via Wijkcultuurcentra.
– Organisaties en instellingen die verwantschap zien met de thematiek of werkwijze.
– Bedrijven-teams: Female Empowerment workshop, Physical Empowerment workshop (ook voor gemengde groepen).

Wil jij een workshop van Schweigman&? Of een groepsbezoek met inleiding of nagesprek? Neem contact op met Anemone Oostvriesland, mailadres: Educatie@schweigman.org.