Trainingen

Over onze werkwijze: open je zintuigen en wees nieuwsgierig
Iedereen heeft het druk en ons piekerende hoofd maakt overuren. Schweigman& nodigt je uit om de zintuigen te openen en weer te luisteren naar je lichaam, om zo dichterbij jezelf en bij elkaar te komen. Tijdens de Winterschool, de Basistraining en de Makerstraining onderzoeken we wat het betekent om kwetsbaar te zijn, te vertrouwen op de eigen intuïtie en weer nieuwsgierig en onbevangen in de wereld te staan. We omarmen het ‘niet-weten’; een open, nieuwsgierige houding naar de wereld om ons heen.

Winterschool

Alles weten over onze filosofie en werkwijze? Leer op een speelse manier het beredeneren los te laten en te vertrouwen op je lichaam tijdens de jaarlijkse Winterschool en de Jaartraining.

De Winterschool biedt een ‘kijkje in de keuken’ van Schweigman&. De dag bestaat uit een fysieke workshop waarmee je onze werkwijze aan den lijve kunt ervaren. De workshop wordt gegeven door Boukje Schweigman en regieassistent Anemone Oostvriesland.

Elk jaar heeft de Winterschool een ander thema. Je leert er alles over onze werkwijze en filosofie: de fenomenologie. Niet ons verstand, maar onze zintuiglijke ervaring is de eerste bron van kennen en weten over onszelf en de wereld om ons heen. Hierbij staat de beleving van de toeschouwer centraal.

Boukje Schweigman: “Bij het maken van een voorstelling verdiepen we ons in een (natuurkundig) fenomeen: magnetisme, vuur, drijven, kleur, vallen. We tasten het af en gaan ermee aan de haal binnen improvisaties. We onderwerpen ons eigen lichaam aan het fenomeen. Vervolgens nemen we afstand en analyseren we wat het materiaal bij ons oproept, welke scenes kunnen ontstaan. Dit proces herhalen we en zo dringen we langzaam door tot de kern, laag voor laag, om te ontdekken welke wijsheid zich aandient.”

Daarnaast maak je kennis met dramaturgische principes en hoe wij die inzetten, met een focus op het cyclische en de rituele opbouw. Waarom zijn cycli zo belangrijk, hoe zorgen we voor een specifieke opbouw binnen een voorstelling en welke tools gebruiken wij daarvoor?

Tijdens de Winterschool is er genoeg ruimte voor jouw vragen. Heb je een vraag die je altijd al wilde stellen, schrijf hem dan vast voor jezelf op en neem hem mee!

Voor wie? Iedereen die belangstelling heeft voor het theater van Schweigman&
Waar? Danszaal Overvloed, Arkansasdreef 20, Utrecht
Wanneer? 14 februari
Door wie? Boukje Schweigman en regieassistent Anemone Oostvriesland.

Archief

 

 

Basistraining

Naast de voorstellingen die Schweigman& maakt, delen we onze waarden en drijfveren ook graag op een directere manier. Namelijk via workshops en trainingen. In de loop der jaren heeft Schweigman& een eigen werkwijze ontwikkeld, die ten grondslag ligt aan onze voorstellingen. Omdat er een grote behoefte is bij ons publiek, vakgenoten en geestverwanten (ook binnen andere werkvelden) om dieper in de wereld achter de voorstellingen te duiken, bieden we sinds 2017 verschillende trainingen aan, waarin je je als deelnemer onderdompelt in onze visie, onze inspiratiebronnen en onze manier van theatermaken. Een mooie manier van bijscholing en persoonlijke ontwikkeling.

Vanaf dit jaar bieden we de Basistraining aan als verdiepende training voor een brede doelgroep. Voor een specifiekere groep van makers en performers binnen de podiumkunsten bieden we een vervolg aan in de vorm van de Makerstraining. De Makerstraining start in 2024, meer informatie volgt binnenkort op onze website.

Nieuwsgierig?
Interesse in deelname aan de Winterschool of Basistraining? Meld je aan voor onze nieuwsbrief (4 a 5 keer per jaar), of houd onze nieuwspagina in de gaten. Hier houden we je op de hoogte van al onze komende activiteiten.

 

Praktische informatie

Voor wie?

  • Ben je geïnspireerd door onze voorstellingen en wil je alles weten over onze maakprocessen?
  • Heb je van ons werk gehoord of weleens iets gezien en voel je een verwantschap met je eigen vakgebied?
  • Ben je een student of professional in de podiumkunsten of de culturele sector (bijv. performer, beeldend kunstenaar, regisseur, scenograaf, danser, acteur, muzikant, student ArtScience, …) en wil je weten wat óns inspireert en hoe we daarmee te werk gaan?
  • Ben je een docent theater, dans, beeldende kunst of muziek en op zoek naar inspiratie?
  • Eerder een training gevolgd en behoefte aan meer?

Dan is de Basistraining iets voor jou!


Aanmelding
Om genoeg aandacht voor iedereen te hebben, kiezen we ervoor om met een groep van maximaal 15 deelnemers te werken. We werken graag met een gevarieerde groep mensen, in leeftijd en beroepsachtergrond. Mochten er meer aanmeldingen zijn dan dat we plek hebben, dan maken we een selectie om de variatie te waarborgen. Daarom ontvangen we graag je aanmelding graag voor 14 september 2023 10:00uur. Op 15 september 2023 ontvang je bericht over jouw aanmelding.

>>> Geef je hier op 

Wanneer en waar? Vier hele dagen in het najaar van 2023 van 10:00 tot 16:30 uur
donderdag 21 september, vrijdag 22 september, donderdag 12 oktober en vrijdag 13 oktober
Locatie: Danszaal Overvloed, Arkansasdreef 20 in Utrecht

Kosten
De kosten bedragen €380,- voor 4 hele dagen
Studenten of alumni die korter dan 2 jaar geleden afgestudeerd zij, ontvangen 50% korting, kosten bedragen €190,-

We denken graag mee in het vinden van een oplossing voor mensen voor wie de training heel relevant is, maar voor wie de kosten niet (geheel) op te brengen zijn.

Trainers
Trainers zijn artistiek coördinator van Schweigman& Anemone Oostvriesland en artistiek leider Boukje SchweigmanVoor tussentijdse vragen kun je terecht bij Sara Lisa Verbrugge sara@schweigman.org / 0644205687

Winterschool: foto Moon Saris