Winterschool 2022

> LET OP: de Winterschool is helaas uitverkocht. 

Alles weten over de filosofie en werkwijze van Schweigman&? Dat kan op vrijdag 11 februari 2022. Leer op een speelse manier het beredeneren los te laten en te vertrouwen op je lichaam tijdens de jaarlijkse Winterschool. Dit jaar is het thema: Van fenomeen tot voorstelling. Hierin staat het maakproces centraal.

Schweigman& Winterschool 2022
De Winterschool biedt een ‘kijkje in de keuken’ van het Utrechtse gezelschap Schweigman&. De dag bestaat uit een fysieke workshop waarmee je onze werkwijze aan den lijve kunt ervaren en een Schweigman&-college door Boukje Schweigman en regieassistent Anemone Oostvriesland.

Dit jaar is het thema Van fenomeen tot voorstelling. Je leert alles over onze werkwijze en filosofie: de fenomenologie. Niet ons verstand, maar onze zintuiglijke ervaring is de eerste bron van kennen en weten over onszelf en de wereld om ons heen. Hierbij staat de beleving van de toeschouwer centraal.

Boukje Schweigman: “Bij het maken van een voorstelling verdiepen we ons in een (natuurkundig) fenomeen: magnetisme, vuur, drijven, kleur, vallen. We tasten het af en gaan ermee aan de haal binnen improvisaties. We onderwerpen ons eigen lichaam aan het fenomeen. Vervolgens nemen we afstand en analyseren we wat het materiaal bij ons oproept, welke scenes kunnen ontstaan. Dit proces herhalen we en zo dringen we langzaam door tot de kern, laag voor laag, om te ontdekken welke wijsheid zich aandient.

Daarnaast maak je kennis met onze dramaturgische opbouw en principes, met een focus op het cyclische en rituelen. Waarom zijn cycli zo belangrijk, hoe zorgen we voor een specifieke opbouw binnen een voorstelling en welke tools gebruiken wij daarvoor?

Tijdens de Winterschool is er genoeg ruimte voor jouw vragen. Heb je een vraag die je altijd al wilde stellen, schrijf hem dan vast voor jezelf op en neem hem mee!

Voor wie?
Iedereen die belangstelling heeft voor het theater van Schweigman&

Waar?
Locomotiefstraat 8, Utrecht

Door wie?
Boukje Schweigman, regie-assistent Anemone Oostvriesland & teamleden Schweigman&

Corona
Vanwege de huidige corona-maatregelen is er slechts een kleine groep (max. 20 deelnemers) welkom. We houden 1,5 meter afstand en bij verplaatsing in de ruimte dragen we een mondkapje.

Kaarten & prijs
De Winterschool is uitverkocht. Ook de wachtlijst is helaas vol. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al onze workshops en activiteiten. 

Wat neem je mee naar de Winterschool?

  • Trek kleding aan waar je gemakkelijk in kan bewegen, maar belangrijker is dat je je ook warm aankleedt! In onze loods kan het behoorlijk koud worden.
  • Je schrijfboekje en pen
  • 12 kleine steentjes, zoals kiezelsteentjes of edelsteentjes, en een doekje/sjaal van ongeveer 50cmx50cm (groter mag ook).


Over onze werkwijze: open je zintuigen en wees nieuwsgierig

Iedereen heeft het druk en ons piekerende hoofd maakt overuren. Schweigman& nodigt je uit om de zintuigen te openen en weer te luisteren naar je lichaam, om zo dichterbij jezelf en bij elkaar te komen.Tijdens de Winterschool onderzoeken we wat het betekent om kwetsbaar te zijn, te vertrouwen op de eigen intuïtie en weer nieuwsgierig en onbevangen in de wereld te staan. We omarmen het ‘niet-weten’; een open, nieuwsgierige houding naar de wereld om ons heen.

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email