Winterschool 2019

Neem een kijkje in onze keuken tijdens de Winterschool 19 maart. Leer op een speelse manier het beredeneren los te laten en te vertrouwen op je lichaam.

Wil je de naad van de kous weten over theater- gezelschap Schweigman& of schreeuwt jouw lichaam om eens mee te spelen met Boukje Schweigman en haar collega’s? Voor iedereen die nieuwsgierig is naar onze werkwijze, organiseren we op 1 en 2 februari de Schweigman& Winterschool 2019. In 2019 staat het thema ‘zintuigen’ centraal. Te gast zijn vormgever en verwant maker Cocky Eek en performer/ verwant maker Marinke Eijgenraam.

Wat is de Winterschool?
De Winterschool is een verdiepend kennismakingsweekend. Deelnemen aan het weekend biedt jou en ons de kans wederzijds kennis te maken. Vrijdag is er de Schweigman& Intro, bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in Schweigman&. Zaterdag duiken we dieper in de materie met workshops voor derde-en vierdejaarsstudenten kunst, theater, dans en muziek, alumni en professionals (Schweigman& Intensief). We werken de hele dag volgens de basisprincipes van de mime: vanuit lichaam, ruimte en waarneming.

foto: Moon Saris

Programma vrijdag 1 februari
Schweigman& Intro

14:30-15:45 Lezing en gesprek
Boukje Schweigman en zakelijk leider Rachel Feuchtwang vertellen over de geschiedenis van fenomenologische benadering. Vormgever Cocky Eek, die veel samenwerkt met Schweigman&, schuift bij dit gesprek aan. Er is ruimte om vragen te stellen.

16:00-17:00 Introductie-workshop
Maak zowel met lichaam als geest kennis met het gezelschap en de werkwijze van Schweigman&. Ervaar op een toegankelijke manier de fysieke benadering van Schweigman&. Spelervaring is geen vereiste.

foto: Moon Saris

Programma zaterdag 2 februari
Schweigman& Intensief 

10:00-12:00 Aanwezigheid – Boukje Schweigman en Marinke Eijgenraam.
Met Boukje Schweigman (artistiek leider aavSchweigman&) en Marinke Eijgenraam (performer, danser en nieuwe maker bij Schweigman&) gaan we aan de slag met het begrip ‘fysieke aanwezigheid’. Wat betekent het om echt hier en nu aanwezig te zijn? Hoe werkt Boukje met haar spelers aan de open en nieuwsgierige houding naar de wereld om hen heen?

13:00-14:45 Theater van de zintuigen – Boukje Schweigman en Rachel Schuit
Hoe maak je theater wat al de zintuigen prikkelt? Boukje Schweigman liep in 2005 stage bij Teatro de los Sentidos. Dit beroemde gezelschap uit Barcelona zoekt via spel en zintuiglijke ervaringen naar wat mensen met elkaar verbindt. Verwacht geen droge lezing, maar zoals het past bij de stijl van dit gezelschap, een gezamenlijke, avontuurlijke ontdekkingstocht op de vloer, onder leiding van Boukje Schweigman en theaterdocent Rachel Schuit. Geschikt voor iedereen die een vernieuwende theatertaal wil leren kennen.

15:00–17:00 Ruimte en beleving – Cocky Eek
Cocky Eek en Boukje Schweigman& werkten voor het eerst in 2013 samen voor de voorstelling Blaas, waarvoor Cocky een gigantisch wit opblaasbaar object ontwierp. Boukje over Cocky: “Haar werken desoriënteren, spreken tot de verbeelding, roepen een lichamelijke reactie op en stellen vragen over hoe en waar ik mij begeef in deze wonderlijke wereld.” In de workshop onderzoek je op Cocky’s manier de verhouding tussen ruimte, materiaal, lichaam en beweging. Verras jezelf en de ander met ideeën die je van te voren niet had kunnen bedenken!

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email