Training haptonomie

Schweigman& werkt altijd vanuit het lichaam. Maar lichaamsbewustzijn gaat veel verder dan de theaterpraktijk. In deze nieuwe workshopreeks zijn niet wijzelf de trainers, maar nodigen wij experts uit die óns inspireren. Wat zijn onze inspiratiebronnen en van welke lichaamsexperts willen wij leren? De eerste workshopreeks is haptonomie met José Leeflang, dinsdag 1 en dinsdag 8 november 2022. 

 

Exploreer je binnenwereld

In 2016 maakten Boukje en Anemone tijdens het maakproces van Huid, kennis met José Leeflang, haptonoom. José gaf de spelers een aantal indrukwekkende en inspirerende sessies. Haptonomie helpt je om bewuster te worden van wat er in je lichaam gebeurt, daar beter naar te luisteren en ook om er woorden aan te geven.

Wat wij inspirerend vinden is dat het binnen de haptonomie over contact met je eigen lichaam gaat maar ook altijd over de communicatie met een ander. Dat houdt het ook lekker ‘down to earth’. We zijn verheugd dat Jose Leeflang, met haar jarenlange ervaring, ruimte heeft om ons een tweedaagse workshop te geven. Daar waar een hapto-therapiesessie doorgaans één op één plaatsvindt, werken we in deze workshop juist met de kracht van de groep. Omdat we met slechts twaalf deelnemers werken, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

José: ‘Haptonomie gaat over de tastzin, over voelen en hoe dit zich verhoudt met denken en doen. In de tweedaagse workshop exploreren we onze binnenwereld, de begrenzing die wordt gevormd door de huid en hoe de buitenwereld in ons reflecteert en resoneert. Wordt gewaar van hoe je je lijf bewoont, hoe jouw innerlijke ruimte is en hoe dit samenhangt met jouw balans, jouw (veer-)kracht en de mate waarin je je verbonden voelt. Haptonomie biedt een kader om dit (soms) complexe gebied in kaart te brengen. Ga je mee op reis?’  

Haptonomie: tweedaagse training met Jose Leeflang
Data: dinsdag 1 nov en dinsdag 8 nov
Tijd: 10:00-16:30
Locatie: Locomotiefstraat 8, Utrecht

Prijzen: Pay what you can – Tickets
€ 195 – ik ben student/ starter of heb een instabiel inkomen
€ 295 – ik kom prima rond en trakteer mezelf soms op iets speciaals
€ 395 – ik kijk niet vaak naar m’n bankrekening en doe regelmatig een retraite/ ik heb een subsidie aangevraagd voor bijscholing

Foto: Shannon Kanhai

Biografie José Leeflang
Als fysiotherapeut was José Leeflang gefascineerd door bewegen, gericht op spieren, botten, zenuwen, huid. In de praktijk merkte zij een grote verscheidenheid op in hoe mensen met hun lichaam en hun klacht omgingen waardoor haar aandacht gaandeweg verschoof naar wàt mensen beweegt. In ’87 begon ze daarom met een basisopleiding Haptonomie en vond zo haar passie. In de loop der jaren rondde zij verschillende haptotherapieopleidingen af en verwierf daarmee een brede kijk op het vak. Naast haptotherapie heeft zij veel zwangerschapshaptonomie gegeven om dicht bij het wonder van het leven te kunnen blijven staan. De specialisatie kinderhaptotherapie verrijkte haar werk met speelsheid en creativiteit. Met fingerspitzengefühl, luisterend naar het lichaam, is zij altijd op zoek naar het unieke verhaal van het individu. In 2020 beëindigde José haar praktijk. Sindsdien zet ze haar kennis en brede ervaring op andere manieren in, zoals deze training met Schweigman&.

 

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email