menu
Wervel - Jochem Jurgens
Voorstellingen
Wervel
2005
Genomineerd voor de VSCD Mimeprijs

Bijna alle voorstellingen van Schweigman& tonen de zoektocht naar het grote in het kleine en het uitbenen van een gegeven tot de essentie, om zo tot een universele laag te komen. Nergens anders is dit proces zo consequent doorgevoerd als in de solo Wervel. Boukje Schweigman onderwerpt zichzelf compromisloos aan ronddraaiende krachten. Na een zorgvuldige opbouw wordt haar lichaam overmeesterd door krachten die groter zijn dan zijzelf. Het publiek is als stille getuige medeplichtig aan dit ritueel.

Wervel werd genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2005 en geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen 2006. De voorstelling is met veel succes gespeeld in Beiroet, Teheran, Amman, Shanghai en Beijing.

Het publiek is als stille getuige medeplichtig aan dit ritueel

Credits

2005
concept en performance Boukje Schweigman
decor- en lichtontwerp Theun Mosk
muziek Paul Koek
artistieke begeleiding Rob List
geluidsontwerp Piet Nieuwint
kostuums Aukje Koelstra
techniek Jeroen van Heijningen, Gjalt Vlam
2014
performer Ibelisse Guardia Ferragutti

Reviews

Alles zien in een wervelend meisje

maandag 5 augustus 2013 — Marijn van der Jagt, Vrij Nederland

"Met Schweigman heeft de Nederlandse moderne mime eindelijk weer eens een pleitbezorger van het abstracte spel met ruimtelijke vormen, dat decennia geleden in zweverigheid ten onder ging. Wat zij en Theun Mosk doen heeft helemaal niets zweverigs. Met Wervel laat Schweigman zien dat niets zo concreet is als een cirkel. Je kunt alles zien in het wervelende meisje: de draaiing van het planetaire stelsel, de cirkelgang van het leven of de uitputtende dans van de derwisjen. Maar het is ook een meisje dat draait om haar as, en ze doet dat zo mooi dat ze nooit meer moet stoppen"

Wervel is bezwerend derwish ritueel

donderdag 24 november 2005 — Mirjam van der Linden, de Volkskrant

“Associaties met helikopters, geboorten, ten hemelstijgingen, met leven, dood, maar ook gewoon met pure kracht, schreeuwen plotseling om de aandacht …. Als toeschouwer voel je je vanaf de eerste seconde lid van een geheim genootschap, dat getuige mag zijn van een ritueel … boeiende solo… Hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer je naar Schweigman als persoon, als uitvoerder gaat kijken. Dit is wat er is: dit ene lijf, haar trip, in haar hoofd. Religieuze bijgedachten verdwijnen, worden onbelangrijk. Wat een bevrijding”.

Meditatief ronddraaien in Shanghai

— Parool

Door Simon van den Berg "Mimespeler Boukje Schweigman speelde haar voorstelling Wervel in Shanghai. Het was voor iedereen even wennen"

Lange mouwen moeten hier

— NRC Handelsblad

"Theatermaker Boukje Schweigman maakte onlangs een korte tournee door het Midden-Oosten met haar solo 'Wervel'. Een verslag van haar ervaringen in Teheran."

Wervel