menu

Inspiratie

‘We mogen meer vertrouwen op ons lichaam.’

Maandag 30 augustus 2021 — In deze podcast van theaterfestival Boulevard vertelt Boukje Schweigman hoe haar fysiek-zintuiglijke voorstellingen tot stand komen, en waarom ze graag buiten de gebaande paden treedt.

Het Hemels Gewelf en Skyspace - James Turrell

Maandag 30 augustus 2021 — Bij het maakproces van de lichtinstallatie Spectrum lieten Boukje en Cocky Eek zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar James Turrell (1943). Zijn werk is o.a. te zien in Kijkduin en bij Museum Voorlinden. 

Interview Volkskrant Magazine

Woensdag 14 juli 2021 — 'Onbekend en zeer bemind': Lees het interview in Volkskrant Magazine (2019) met Boukje Schweigman waarom we meer moeten vallen in het leven.

Het lichaam als instrument: de fenomenologie

Woensdag 14 juli 2021 — Boukje Schweigman ontdekte in de filosofische stroming de fenomenologie, en met name in Merleau-Ponty’s De fenomenologie van de waarneming (1945), een theoretische herkenning voor het werk zoals zij dat al jarenlang benaderde.

Inspirerend: Richard Serra

Maandag 19 juli 2021 — Iedere kunstenaar wordt geïnspireerd door een andere kunstenaar. In de Volkskrant: Boukje Schweigman over de Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra.

Artikel: De uitnodiging van Boukje Schweigman

Maandag 19 juli 2021 — Waarom neemt haar werk zo’n bijzondere plaats in binnen het huidige Nederlandse theaterlandschap? Is dat omdat de voorstellingen kleine uitnodigingen zijn aan de bezoeker om zichzelf en de wereld om ons heen te ervaren op een manier die in het dagelijks leven lijkt te zijn zoekgeraakt?

Documentaire over Schweigman&

Maandag 19 juli 2021 — In het kader van het tienjarig bestaan (in 2013) van Schweigman& is een documentaire gemaakt met veel voorstellingsbeelden en interviews met o.a. Boukje zelf, vormgever Theun Mosk en speler/ maker Ibelisse Guardia Ferragutti.

Wiek, kiep, hoek, draai

Dinsdag 5 oktober 2021 — Dit artikel uit 2011 (Annemiek van Grondel / Creatie) is nog steeds actueel. 'Het is mijn grote uitdaging om de Nederlander uit dat hoofd te halen'.

Over zin en betekenis van ervaringstheater

Vrijdag 20 augustus 2021 — Volgens Bas van Peijpe gaat ervaringstheater niet alleen om het reflecteren op de alledaagse wereld. Volgens hem zijn experimenteren en transformeren het belangrijkste doel.

De woordeloze filosofie van Boukje Schweigman

Vrijdag 20 augustus 2021 — In deze video vertelt Boukje Schweigman hoe ze ertoe kwam de taal af te zweren als middel om theater te maken.

Artikel: de essentie van Schweigman&

Woensdag 14 juli 2021 — Theaterjournalist en fan van het eerste uur Simon van den Berg doet een poging de essentie van dit woordeloze universum in woorden te vatten.