Bezoek Prikkeltalk VII – Jongeren over prikkel(d)
Jongeren, prikkels, overprikkeld. Schoolverlaters, burn-outs, labels en diagnoses. Smartphones en social media. Het gesprek over jongeren en prikkels hoor je overal terug. Op de radio, het journaal, in podcasts, gesprekken tussen ouders onderling en collega’s op werk. De cijfers van het CBS liegen er dan ook niet om: het gaat bergafwaarts met de mentale gezondheid van jongeren.* Maar wat is daar nou precies de oorzaak van?
Er wordt veel óver jongeren gezegd en geschreven als het aankomt op hun ervaring en mentale gezondheid. Maar wat zeggen jongeren hier zelf eigenlijk over?
Programma
In Prikkeltalk VII krijgen jongeren het woord om te vertellen hoe zij hun dagelijkse leven ervaren. In een panelgesprek met een aantal jongeren van verschillende scholen bespreken we hoe het volgens hen zit met de hoeveelheid en soorten prikkels die er dagelijks binnenkomen. Kunnen we iets leren van de strategieën die zij zelf hebben ontwikkeld om hiermee om te gaan? Of zijn er duidelijke signalen dat het echt anders moet met het (school)systeem?
Te gast
Monique Thoonsen, schrijver van de “Wiebelen en Friemelen”-reeks en bedenker van de prikkeltypes die wij gebruiken in onze prikkeltypetest, laat haar licht schijnen op hoe prikkelverwerking werkt en hoe dit specifiek bij jongeren en kinderen tot uiting kan komen. Als fysiotherapeut en pedagoog adviseerde en begeleidde zij honderden kinderen, volwassenen, ouders en ook leerkrachten als er sprake was van lastig gedrag dat veroorzaakt werd door een afwijkende zintuiglijke prikkelverwerking. Het is haar missie om de informatie en strategieën over onder- en overprikkeld zijn met zoveel mogelijk mensen te delen. Zodat mensen zich beter voelen en daardoor beter kunnen (be)leven en leren.
Performance Uit Fase
Om dieper te duiken in de belevingswereld van neurodiverse jongeren, spelen toneelschrijver, theatermaker en muzikant Guiot Duermeijer en muzikant en klankontwerper Wouter van Veldhoven de korte muzikale monoloog Uit Fase. De klanken van Van Veldhoven vloeien samen met de woorden van Duermeijer, in een performance over de binnenwereld van een neurodivergent pubermeisje die op het autismespectrum zit. Naast theatermaker is Guiot Duermeijer ook docent en mentor in het VO en laat hij zich inspireren door groepen jongeren die net buiten de maatschappelijke norm vallen.
Je bezoekt Prikkeltalk VII op vrijdag 8 december van 19:30u tot 21:30u op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen, vlakbij Utrecht.
>>> Tickets bestel je hier
Breng voorafgaand aan de Prikkeltalk ook een bezoek Prikkel, de tentoonstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking, die die dag speciaal voor de gelegenheid tot 19:30u openblijft.
*Mentale gezondheid jongeren gemeten tussen 2017 en 2022