Geven met belastingvoordeel

Ja, ik wil Schweigman& vijf jaar steunen

 

Geven met belastingvoordeel
Wil je Schweigman& voor vijf jaar lang steunen en profiteren van (extra) belastingvoordeel? Jouw gift is fiscaal aftrekbaar als je gebruikmaakt van een periodieke schenking. Dit is een schenking die wordt vastgelegd in een schenkingsovereenkomst waarin de schenker verklaart in ten minste vijf jaarlijkse termijnen een bepaald vast bedrag te doneren. Hoe meer je doneert, hoe meer belastingvoordeel.

Schweigman& (Stichting Stuim) heeft een culturele ANBI-status. Hierdoor is een gift voor maar liefst 125% aftrekbaar van de inkomstenbelasting: je gift wordt dus feitelijk met 25% verhoogd zonder dat het jou iets extra’s kost. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen en je leeftijd levert dit bij een jaarlijkse schenking van 250 euro het volgende netto voordeel op (zie tabel onder).

Schweigman& hoeft geen belasting te betalen over ontvangen giften.

Wat krijgt Schweigman&?

VOORDEEL

* Dit bedrag geef je op bij de Belastingdienst

** Bij giften zonder overeenkomst en onder het drempelbedrag

Met andere woorden: een gift van € 250,- kost je met een overeenkomst slechts € 95,-

Zo doneer je met belastingvoordeel
Een schenkingsovereenkomst is snel geregeld en bovendien gratis. Vul de schenkingsovereenkomst (pdf) en de betalingsvolmacht (pdf) in, onderteken ze, en stuur ze naar ons op. Je krijgt dan een door ons aangevuld en ondertekend exemplaar teruggestuurd. Je bepaalt zelf hoeveel je schenkt en in welke termijnen. De overeenkomst loopt na de door jou aangegeven periode vanzelf af en wordt niet stilzwijgend verlengd.

Giften zonder overeenkomst
Giften die niet zijn vastgelegd in een schenkingsovereenkomst zijn alleen 125% fiscaal aftrekbaar wanneer het totaal van al je giften aan culturele ANBI-instellingen het drempelbedrag overschrijdt: minimaal 1% van je inkomen, met een minimumbedrag van € 60,-. Alles wat je meer schenkt, mag je (voor 125%) aftrekken, tot maximaal 10% van je drempelinkomen. Wil je weten of jouw gift in aanmerking komt voor fiscaal voordeel? Bekijk de website van de Belastingdienst of gebruik deze handige rekenhulp.

Schweigman& in je testament?
Een heel bijzondere manier van geven is door middel van een legaat, een in je testament omschreven gift, bedrag of percentage van je nalatenschap. Denk je erover om Schweigman& op te nemen in je testament, of wil je hierover meer informatie, dan horen wij dat graag via het mailadres puck@schweigman.org. We nemen dan persoonlijk contact met je op.

Vragen?
Wil je meer weten over giften en het fiscale voordeel, kijk dan op deze website van de Belastingdienst. Mocht je nog steeds vragen hebben, neem contact op met Puck Mathot van Schweigman&: puck@schweigman.org. Zij kan je alles haarfijn uitleggen.