Prikkel workshop
Als ons brein alle dagelijkse prikkels zou doorlaten, wordt het chaos in ons hoofd. En ook in ons lijf! Maar hoe verwerken je brein en lichaam dan alles wat er binnenkomt? En kunnen wij ons verplaatsen in iemand bij wie prikkelverwerking anders werkt dan bij onszelf? Bijvoorbeeld door voorwaarden te creëren waardoor we prikkels anders kunnen ervaren? Of door in de huid van een ander “prikkeltype” te kruipen?
Schweigman& biedt losse workshops en workshopreeksen aan vanuit de vraag: hoe werkt prikkelverwerking bij mij en bij jou? Niet alleen neurodiverse mensen (zoals mensen met ASS, ADHD, dyslexie, burnout, hoogsensitiviteit,etc.) hebben een unieke manier van waarnemen, bij iedereen komt de wereld op een eigen manier binnen.
Wat gaan we doen?
Tijdens de workshop kruip je in de huid van iemand met een hoge of juist een lage prikkeldrempel en ervaren hoe het is als prikkels heel hard of juist nauwelijks binnenkomen.
Dit doen we middels theateroefeningen waarin je kennis maakt met verschillende prikkelverwerkingstypes. Leerlingen onderzoeken hoe prikkels bij henzelf binnenkomen, door zintuiglijke oefeningen waarbij álle zintuigen aan bod komen. Ook onze interoceptie, proprioceptie en het vestibulaire zintuig – de interne zintuigen – doen mee.
Regelmatig is er ruimte voor reflectie om meer grip te krijgen op en meer begrip te creëren voor onze eigen mechanismes en die van de ander. Er wordt toegewerkt naar een theatrale presentatie. De vorm hiervan komt voort uit de groep. Denk aan:
Theatrale interventies in de dagelijkse ruimte, zoals het klaslokaal, de gang of de straat of een korte fysieke voorstelling waarin de verschillende prikkelverwerkingstypes geïntegreerd zijn.
De focus van de inhoud en duur van de workshop(reeks) is in overleg met de school. We leveren het liefst maatwerk. Neem contact op met Sara Lisa voor overleg.
TIP: Bezoek ook – samen met je leerlingen of studenten – de zintuiglijke tentoonstelling Prikkel die van 6 oktober t/m 7 januari te vinden is op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen, vlakbij Utrecht. In de tentoonstelling komen kunst en wetenschap bij elkaar en leg je een route af langs immersieve kunstwerken, licht- en geluidsinstallaties en doe-labs, waarin je meer te weten komt over prikkelverwerking bij jezelf én de ander.