Luister naar De Prikkelpodcast

In de podcastserie De Prikkelpodcast gaan we in gesprek met een (neuro)diverse groep gasten over prikkels en prikkelverwerking. Het motto van de podcastserie is: ‘Pas in een gesprek met de ander, kom je erachter hoe verschillend je de wereld ervaart’. We onderzochten door middel van de gesprekken hoe de verschillen in beleving van de wereld al dan niet invloed hebben op gedrag, gemoed en het alledaagse bestaan van mensen. Je beluistert de podcast (twee)wekelijks op zichzelf, of als toevoeging op een bezoek aan Prikkel; de zintuiglijke tentoonstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking die we initieerden samen met Buitenplaats Doornburgh, de HKU en het UMC Utrecht, waarin kunst en wetenschap samenkomen en waarin alle zintuigen aan bod komen.

Je beluistert De Prikkelpodcast hier, of op je favoriete podcastplatform!

Je bezoekt de tentoonstelling Prikkel van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen, vlakbij Utrecht.

Een documentaire podcast die oproept tot meer ruimte voor verschillen en elkaar

Prikkelverwerking is een fenomeen waar veel mensen op dagelijkse basis mee te maken hebben. De manier waarop je brein en lichaam prikkels verwerken verschilt per persoon en zelfs per zintuig. In de tentoonstelling Prikkel dagen de kunstenaars en wetenschappers die de tentoonstelling samenstelden je uit om de verschillen in prikkelverwerking vooral te ondergaan en ervaren. In De Prikkelpodcast staan de ervaringsdeskundigen of nauwbetrokkenen zelf centraal. Verwacht in de vijf afleveringen hartverwarmende gesprekken over hoog-gevoeligheid en creativiteit, over dyslexie, over het krijgen van een autisme-diagnose op latere leeftijd, AD(H)D, kleurenblindheid en coping mechanisms en over de ervaring van jongeren met overprikkeling op school.

 

 

 

 

Lees hier meer over de afleveringen

Aflevering 1: Boukje & Bas over dyspraxie en visuele denkers
In aflevering 1 gaat Boukje Schweigman – artistiek leider van theatergezelschap Schweigman& – in gesprek met haar partner Bas. Bas is illustrator en denkt ultra visueel. Continu flitsen er beelden van alle gesproken woorden door zijn hoofd. Bas en Boukje gaan in gesprek over wat ze hebben geleerd van hun dochter – die een sensorische integratiestoornis heeft -, over hoe het is om bovenmatig visueel ingesteld te zijn, over dyslexie en dyspraxie, de tijd en het woord ‘vrijdag’.

Aflevering 2: Anemone & Elin over overprikkeling op school en kleurenblindheid
In deze podcastaflevering gaat artistiek coördinator en educatiemedewerker bij Schweigman& Anemone Oostvriesland in gesprek met Elin. Elin zit in het vierde jaar van de middelbare school en wil hierna filosofie studeren. Je luistert naar een gesprek over kleurenblindheid, altijd alert zijn en overprikkeling op school.

Aflevering 3: Elise & Rens over hoog-gevoeligheid en de kanarie in de kolenmijn
In deze podcastaflevering gaat programmamaker Elise de Leede in gesprek met haar huisgenoot Rens. Rens studeert humanistiek, leest en danst graag en is fanatiek koud-water-zwemmer als hulpmiddel om vanuit diens hoofd in diens lichaam terug te keren. Elise en Rens gaan in gesprek over hoog-gevoeligheid, creativiteit en de vraag: zijn prikkels nou eigenlijk positief of negatief?

Aflevering 4: Boukje & Niki over jezelf verdrinken in impulsen en ADHD
In deze podcastaflevering gaat artistiek leider van theatergezelschap Boukje Schweigman in gesprek met Niki. Niki is oprichter van Monobanda; een studio die zich bezighoudt met interactie en spel door het gebruik van onder andere Virtual Reality. Boukje en Niki hebben het over ADHD, coping mechanisms, jezelf verdrinken in impulsen en prikkels en gamen.

Aflevering 5: Elise & Elise over gediagnostiseerd worden op latere leeftijd
In deze podcastaflevering gaat programmamaker bij Schweigman& Elise de Leede in gesprek met naamgenoot Elise. Ze treffen elkaar op het culturele centrum De Zwaan in Gouda, waar Elise haar keramiekproject ‘De A van Autisme’ maakte. Elise en Elise gaan een persoonlijk gesprek aan over gediagnostiseerd worden met autisme op latere leeftijd, hoe je leven in één keer kan veranderen en hoe mensen elkaar meer kunnen helpen om overprikkeling tegen te gaan – bijvoorbeeld door niet te kraken met chipszakjes op de basisschool.

De makers

De Prikkelpodcast kwam tot stand op initiatief van Boukje Schweigman, als onderdeel van het meerjarige project en de tentoonstelling Prikkel. Elise de Leede verzorgde de opnames, gasten, redactie en montage. De gesprekken met de gasten werden gevoerd door Boukje Schweigman, Elise de Leede en Anemone Oostvriesland. Te gast waren: Bas, Rens, Elin, Elise en Niki.

Deel Facebook Twitter LinkedIn Email